Quantcast
Channel: Pyssla o syssla
Viewing all 97 articles
Browse latest View live

5 minuter löste stort problem med små saker, och julblommor

$
0
0
Att det ska ta sån tid, att komma på det enkla. När det egentligen kan gå så fort att lösa ett jobbigt problem.

När jag tränar så brukar jag ha med en liten minihandduk på ca 20x20 cm, för att torka fötterna på när jag duschat. Och varje gång blir det samma problem, att få den lilla trasan att hänga kvar på handdukskroken. Ni fattar hur jobbigt va?

Så plötsligt härom dagen hemma när jag höll på med jag vet inte vad... så fick jag en snilleblixt. Det är väl bara att sy fast hängare på handdukarna!!! Så fram med band, symaskinen stod redan framme och laddad med vit tråd. Swishhhh, så var det klart! (Det var ett par till, men de var inte i presentabelt skick och fick inte vara med på bild).

Sytt hängare på handdukar

Årets amaryllis var en total flopp. Var sen att blomma, knoppen såg faktiskt ut som om den vissnat, och när den väl slog ut så vek sig stjälken! Suck. Men den får en andra chans, knopp nummer två är på gång nu och än så länge ser det bra ut, men jag ropar inte hej än...

Nä, bästa julblommorna är mina orkidéer de är pålitliga i alla fall. Började blomma i december som vanligt. Tack snälla ni :)

Orkidéer som blommar till jul

Haft lite roligt igen, sytt ett örngott till :)

$
0
0

Livet går väl ut på att ha roligt? Och vad gör man för att uppnå det? Jo man syr ett örngott till, så klart :) För det är ju helt enkelt nåt man gör bara för att det är kul, det vet väl alla :)

Ja jag var ju liksom tvungen att sy ett till så att jag kunde göra det på det "riktiga" sättet, alltså med "örngottssömmen". Själva metoden med örngottssömmen går ut på att man syr först aviga mot aviga med smal sömsmån och sen räta mot räta och "kapslar in" den första sidsömmen. Och det blev turkost igen :) trots att jag fortfarande inte har något matchande påslakan.

Det här inlägget handlar mest om en variant på att sy inviket, mått och mer detaljer finns i det förra örngottsinlägget. En liten skillnad här bara, 1,5 cm sömsmån på långsidorna istället för 1 cm.

Först ska jag visa hur jag inte gjorde, det som hade varit det enklaste, snabbaste, och kanske mest normala sättet...? Enklast hade varit att lägga inviket på plats, alltså vika aviga mot aviga på framstycket, och sen lägga på bakstycket aviga mot aviga och sy sidsömmarna.

Örngott, enkla sättet att göra invik

Då hade det blivit så här efter att ha vänt räta mot räta och sytt andra varvet på sidsömmarna, och så hade allt varit klart! Så gjorde jag alltså inte... för jag nålade först för att fejka hur det skulle bli och insåg att sömmen skulle bli synlig. Snyggt inkapslad sidsöm, men synlig. Så ville jag inte ha det.

Tänkt resultat vid enkla sättet att göra invik på örngott

Kollade igenom alla mina köpta örngott och insåg att samtliga var sydda som mitt första, räta mot räta, med overlocksöm. Kan ingen göra nånting ordentligt nu för tiden?! ;) Funderade på om jag skulle gå ner i förrådet och gräva fram örngottet som jag sydde i slöjden "för några år sen" :) Men när jag för mitt inre framkallade en bild av det, turkosa! örngottet så insåg jag att det var meningslöst för jag mindes plötsligt glasklart att det ju hade knytband och inte alls något invik.

Då var det dags att hitta på en lösning. Kanske det är vanligt att dölja sömmen som jag ville göra så kanske det finns ett "facit" på hur man gör? Ingen aning så jag improviserade lite.

Jag la fram och bak aviga mot aviga men istället för att lägga inviket på plats så lät jag det sticka upp, och sydde första sidsömmarna.

Syr ihop örngottet, första sidsömmarna, aviga mot aviga, avvaktar med invik

Jag overlockade kanterna på det blivande inviket, vände örngottet räta mot räta och sydde andra varvet på sidsömmarna.

Söm två, örngottet räta mot räta, avvaktar med invik

Sen vek jag ner inviket mot avigsidan, vek in den overlockade kanten och la kanten på inviket ett par mm utanför sidsömmen.

Gör inviket på örngottet

Sydde sedan från rätsidan mitt i sidsömmen.

Inviket klart, sett från rätan

Och så här blev det på insidan. Javisst, det ska vara "ojämnt" :) för jag vill ha rejält invik men lagom proportioner mellan färgerna på utsidan.

Inviket klart, sett från avigsidan

Och här kan man då jämföra Ettan (överst) med overlockad sidsöm och Tvåan med sin örngottsöm. Ganska lika va :)

Jämförelse sytt med 'örngottssöm' kontra overlock

Ettan underst och Tvåan överst här. Lite pyssel var det ju att sy inviket men det blev precis som jag ville. Fast man ser ju inte direkt nåt av insidan så till vilken nytta, egentligen...? För att det var roligt! :)

Mina två örngott

Men som sagt, passande lakan återstår så örngotten får bo i garderoben ett tag. Fast jag har ju en hel del kvar av de här tygerna så jag ska fundera på en lösning. Lakansfixande kanske också kan vara roligt :)

Örgotten vikta för att åka in i garderoben

Jag, en lyllis med amaryllis!

$
0
0
Orkidéerna är stabila som tusan, blommar pålitligt som bara den i december. Allihop, tre vita och en rosa. Sen ska vi inte säga för mycket, men de vita brukar även blomma en sväng under sommaren. Här är t.ex "trean", som har vänligheten att blomma med tre stänglar varje gång.

Blmmande orkide

Men... Vem är det här då, som dyker upp bland orkidéerna?!

Amaryllis omgiven av orkideer

Jajamensan, en amaryllis! Världens skummaste. Första knoppen blommade sent, en bit in i januari, och var värsta floppen. Knappt hade den börjat slå ut förrän den vek sig och knäcktes. Skräp. Så jag hade ju inte mycket hopp om att jag skulle få se andra knoppen slå ut, men hällde på en skvätt vatten och tadaaaaa! Andra knoppen blommar, NU! Februari, heeelt galet.

Amaryllis, i februari

Längtar till nästa Syfestival :)

$
0
0
Jag var på vårens Syfestival i lördags, och längtar redan till höstens :)

Som vanligt, en del av charmen med mässan, picknickytan. Och en lyx som jag inte sett förut men som förmodligen också finns varje år, en micro.

Picknick-skylten

Sen blir man ju bara så glad när man ser såna här karameller! En liten bråkdel bara av alla trådrullar hos Janome. Den här bilden är också med för att ni längre ner ska förstå hur duktig jag var :)

Härliga sytrådar i karamelliga färger

Och så ett avslöjande. Jag fascineras på varje Syfestival av de otroligt fina bandbroderierna hos Kreativt Broderi och den här gången kände jag också på ett band, underbart siden! Och priser därefter. Det förklarar naturligtvis (här kommer avslöjandet) att demotavlan används år efter år, och fylls på med ett par motiv i taget.

Ja den har i alla fall hängt med minst ett år. Jag jämförde med en bild jag tog i februari förra året och sedan dess har t.ex kycklingen och tussilagon tillkommit. Och det är ju lysande, den är redan fantastisk, och ännu mer fantastisk kommer den att bli. Hoppas den aldrig blir färdig :)

Underbara bandbroderier

Ett mål med mässan var att jag inte skulle handla nåt. Förutom de "obligatoriska" tidningarna som jag köper varje gång, gamla nummer av sy- och sticktidningar.

Sen skulle jag nog troligen kanske köpa lite mönster. Och där var jag duktig, föll inte i fällan "fyra för nånting bara för att det är billigt". Det blev bara ett enda mönster.

Blusmönster

Jag deltog i två workshoppar. En handlade om att sticka fuskflätor, men jag skulle gå till en annan efter halva tiden så det blev lite stressigt och lite fel... Alltså inget att visa upp här.

Det jag skulle till efter stickningen var att sy en applikation och testa olika trådar. Det syns knappt, men kors och tvärs över hjärtat har jag sytt med olika läckra metallictrådar.

Ni kommer ihåg bilden på de frestande trådrullarna ovan? Fatta då hur duktig jag var som motstod ett otroligt fynd i form av en påse med fyra (tror jag det var) rullar metallic för sanslösa 100 kr! Vännen J köpte både en sån påse och en annan fyndpåse med fem (?) rullar självlysande tråd, också 100 kr. Och jag är därmed självklart ursäktad för att jag inte kunde låta bli att köpa den här fantastiska blågula silkiga saken.

Sytt applikation, hjärta med test av olika trådar

Och kan man fynda så är det faktiskt tillåtet att handla. 10 kr styck för blixtlås, delbara dessutom. För att göra av med mitt överflöd med tyger så kommer jag att behöva blixtlås, och i synnerhet ett långt delbart har jag letat efter till ett väskprojekt.

Fyndat blixtlås

Nåt som stått på listan för inköp nån gång längre fram är en sicksack-sax. Ganska lågprioriterat med tanke på vad såna kostar, runt 350 pix. När jag såg en på mässan kunde jag ändå inte låta bli att fråga vad den kostade. Den såldes i ett set med en vanlig sax och en liten hopvikbar för... 100 kr! Och jag fick sicksacken för 40 kr :) Ingen kvalitet med andra ord, men tillräckligt ok för att inte kunna motstå ett sånt oemotståndligt pris. En chans som nog inte kommer igen.

Fyndat sicksak-sax

Köpstopp på garn och tyg, men så hade Stoff & Stil precis den typ av tyg som jag letat efter i ca två år. Då kunde jag ju inte chansa på att det skulle kunna finnas kvar när jag ger mig själv tillstånd att handla tyg igen, om några månader kanske. (Tyget heter Mikrofiber med paisleytryck).

Fantastiskt färgrikt tyg med paisleymönster

Ordning på djupet, fixat fack till handväskan

$
0
0
Ibland behöver man ha med sig en tidning eller en mapp med papper, och då åker stora handväskan fram. Jättepraktiskt, allt i en väska istället för den vanliga/mindre handväskan, plus en kasse för tidningen/mappen.

Men... I den mindre handväskan ligger ju alla saker stilla på sitt bestämda ställe, i diverse olika fack. Den stora dock, den är bara STOR. Och allt hamnar huller om buller på botten. Nämen vilken oooootur, då blev jag ju tvungen att sy nåt :)

Hmmm, ja, tyget är kanske i somrigaste laget, men det var liksom ett experiment och jag visste inte hur det skulle bli så jag tog ett tyg som jag hade mycket av.

Extrafack som insats till handväskan

Vlieselin i "ryggdelen", alltså den högre delen, fixar lite stadga. Och lite blandade storlekar på facken.

Vlieselin ger stadga åt väskinredningen

Och sanningen att säga, sen jag köpte den stora handväskan så använder jag ju den mer än den gamla, mindre. Det är väl det som kännetecknar ett bra köp? :) Det är ju bara så skönt att ha nånstans att stoppa ner mössa, halsduk mm när man t.ex går in i en affär.

Turkosrödblommig väskinredning på plats i handväskan

Men den turkosrödblommiga väskinredningen får nu vila till sommaren för jag har sytt en i lite murrigare och vintrigare färger till vinterperioden. Blågult, lite kungliga färger liksom :)

Och för att jag ska få användning för den turkosrödblommiga så får väl skaffa nig en stor sommarväska också. Sån otur va:)

Blågul variant av väskinredningen

Sytt ett nytt mobilfodral

$
0
0
Mitt mobilfodral börjar kännas slitet och därmed hög tid för ett nytt. Jag bestämde mig också för att det var läge att dokumentera med en liten steg för steg-guide den här gången. Och den lär komma till pass... jag gjorde nämligen först heeelt fel den här gången så nästa gång ska jag hoppa in i det här inlägget och läsa på lite först :)

Här är delarna som jag använder. Utsidan blir tvåfärgad ljusblå och mörkblå och insidan enfärgad mörkblå. Det fula bruna är ett gammalt tyg som bara låg och skräpade i tygskåpet, men mjukt och mysigt och perfekt att ha som mellanlägg för att få lite fluff. Måtten är lite längre och lite bredare än mobilen, plus 0,5 cm sömsmån åt alla håll och kanter. Ingen sömsmån på mellanlägget.

Tygdelar att sy mobilfodral av

Här har jag sytt ihop delarna till utsidan, plus en smal spets på framsidan (till vänster). Jag har sytt på mellanlägget på fodret, tanken var att jag skulle ha bytt till den blå tråden men det blev visst inte så... Den lilla biten till höger är en flärp med som ska bli knäppning. Den här gången liksom förra med knapphål, men nästa gång tror jag det ska bli en tryckknapp istället, eller kanske blixtlås.

Ytter- och innnerdelar förberedda för att sy ihop

Här kan den uppmärksamme se att jag har klippt hörnen, det är ju bra för att få snygga hörn sen när man vänder hela bygget. Men... det normala är ju att klippa hörnen först när man sytt ihop allt så här avslöjas alltså tabben som jag gjort nånstans på vägen... Men det är fixat och allt är på rätt väg :)

I det här steget sys utsida och insida ihop, i överkanterna. På det som ska bli baksida, den vänstra delen, syr jag samtidigt fast knäppningsflärpen. Den pekar neråt och det som sticker upp är bara lite extra sömsmån som jämnas till sen. Till höger är framsidans utsida och foder som sytts ihop och vikts ut,

Ytterdel och foderdel sys ihop

Sen syr man ihop fram- och bakstycket räta mot räta och lämnar öppet nere i botten på fodret, alltså den mörkblå quiltade delen. Och det är när man sytt ihop som man normalt klipper av hörnen. Mina hörn rök som sagt lite tidigare den här gången, i en lite felaktig manöver.

Fram- och bakstycken läggs räta mot räta

Det är insidan som räknas säger man ju :) men jag tror vi tar och vänder ändå, genom öppningen i botten av fodret (bruna/quiltade delen).

Fram- och bakstycken ihopsydda räta mot räta

Och sååå, har vi fått en fisk :)

Vändning pågår

Eller visst ja, det var ju ett mobilfodral det skulle bli. Alltså fortsätter vi tills hela fodralet är vänt. Sedan syr man ihop öppningen i fodrets botten och petar sen ner fodret i fodralet. Och så praktiskt att jag sydde med vit tråd, då syns ju sömmen i botten utmärkt :)

Mobilfodralet vänt och hopsytt i botten

Och ser man på, det blev ett mobilfodral till slut :)

Färdigt mobilfodral

Hjärtligt grattis med papperspyssel

$
0
0
En födelsedagstjej skulle få lite sedlar i present, men pengar i ett vanligt kuvert är ju inte riktigt en inslagning i min stil. Fast den här gången blev det inte så himlans långt ifrån, det blev ett kuvert vikt av ett pappershjärta.

På insidan ritade jag en liten rebus om vad pengarna var avsedda för, fast den har jag suddat ut lite i Photoshop. Mottagerskan blev glad över presenten och jag blev glad att hon gissade rätt på min rebus :) bestående av ett antal urusla små bilder...

Pappershjärta som ska bli kuvert

Så här blev kuvertet när det var hopvikt, och dekorerat med några utstansade blommor.

Det finns nog olika varianter på kort av pappershjärta runt om i bloggvärlden, jag hämtade min inspiration från Skapligt enkelt.

Kuvert vikt av pappersjärta

Stå på huvudet, papperspyssel i badrumsskåpet

$
0
0
Hur är det med era akrobatkonster, kan ni stå på huvudet? Jag skulle kanske kunna, med en heeel del övande, men för vissa hjälper inte ens det. Som deon till vänster här, hur mycket den än försöker så kan den bara inte stå på huvudet! Till skillnad från kompisen till höger som liksom har det medfött.

Två deo i olika design

När man är en deo så måste man faktiskt kunna stå på huvudet, annars får man inte lika långt liv som de som kan. Inget huvudstående = tidig tur ner i sopkorgen.

Så för jämlikhetens skull skapade jag ett litet hjälpmedel till "den blåhuvade", kapade helt enkelt av en bit av en tom toarulle. Fult som tusan :) men fyller sin funktion!

Huvudstöd på ena deon

Men för att dämpa fulheten lite :) så klistrade jag på en blommig pappersbit. Inte nåt särskilt genomtänkt val av papper utan bara en bit som jag hade liggande, det ska ju inte bli något långvarigt användande. Och det kunde ju inte gärna bli sämre ;)

Och det här är ett pyssel med återvinning rakt igenom. Rullen, naturligtvis, men även pappret. När jag rensar i tidningshögarna brukar jag riva ur sidor med inrednings- och pysseltips som jag vill spara, sånt som jag samlar i pärmarna ni vet. Men jag sparar också diverse olika bilder och mönster från reportage eller reklam, t.ex bilder på tapet eller kakel. Småbitar bara, men sånt som ändå skulle kunna vara bra att ha liksom, och nån sån bild var det som kom till användning här.

Deons huvudstöd har blivit blommigt


Sytt ett till förkläde, som inte ska vara fint :)

$
0
0
Mitt gamla (köpta) förkläde var ju vansinnigt fult så jag sydde ett nytt i somras, men det känns lite för fint för att användas... Nu menar jag alltså inte att jag sytt världens finaste förkläde :) och den rätta termen kanske är "opraktiskt". För ja, jag sydde ju ett vitt förkläde.

Vitt förkläde, opraktiskt

Jag visste ju redan när jag sydde förklädet att jag nog inte skulle kunna använda det när det som mest behövs, som t.ex när man tillagar något med krossade tomater, som har en viss förmåga att skvätta omkring i köket... Men det såg ju så fint ut på bilden i mönstret, så jag ville så gärna :) Och jag kan ju ha på mig det t.ex när jag bakar, inte för att behövs direkt utan mest för att faktiskt använda det :)

När det gamla urfula förklädet förvandlats till dammtrasor så föddes alltså behovet att ett förkläde som jag faktiskt kan använda :) Och vad passar då bättre än ett i typ tusen färger så att vad jag än lagar för mat eller vad jag än bakar, så kommer eventuella fläckar liksom bara försvinna in i det allmänna virrvarret av olika mönster!

Sytt multifärgat förkläde

Det vita förklädet har ju massa detaljer som grön kant runt om, löstagbar "hand wiper" på framsidan och d-ringar för att reglera bandet runt nacken. Alltså massa jobbiga detaljer att sy :) så med det nya förklädet hoppade jag över allt sånt.

Förkläde nummer två har istället en kanal på baksidan av ärmhålorna (eller vad man nu kallar det) och genom kanalen ett långt band som går runt nacken och är knytband i midjan.

Förkläde med knytband genom kanal

Och att trä bandet genom kanalen gick som en dans med det härliga verktyget loop turner. Det är väl i första hand tänkt just för "turn", dvs vända nåt smalt och knepigt, men funkar som sagt även utmärkt till att dra igenom band, resår etc, så länge som kanalen ryms på pinnen.

Vad jag har förstått så ska man haka i den lilla kroken i tyget som man vända eller bandet som man ska dra, men jag har ibland råkat ut för att kroken tappar taget, framför allt om man gör en liten paus när man håller på och drar. Och man får börja om från början :( För att motverka det så brukar jag fästa en liten säkerhetsnål i det som jag ska vända eller dra igenom, och greppa i den istället, och då funkar det klockrent att dra. Och om jag ändå skulle tappa greppet så tror jag faktiskt att det skulle kunna gå att få till ett nytt grepp och inte behöva börja om från början.

Säkerhetsnål för bra grepp med loop turner

Lilla alfabetet, duschpyssel

$
0
0
Så här ser lilla alfabetet ut i min version. Lilla? undrar nån, det är ju stora bokstäver, versaler. Ja, men alltså, det är bara fyra bokstäver i mitt alfabete, alltså är det, lilla alfabetet!

Och alfabetet är alltså SB, DA. Glasklart, eller hur? ;) Shampo, Balsam, Duschcreme och Ansikte, så klart! :) Ja "Ansikte" innehåller alltså lite snällare tvål för just ansiktet. Och dessa flaskor gör livet lättare, bokstavligen. I stället för att kånka med fulla/stora/tunga flaskor med schampo etc till träningspassen så tar jag med de här små lättviktarna. Lättare liv också på så sätt att jag inte längre behöver gissa vad som är i respektive flaska utifrån färgen på korkarna eller innehållet...

Småflaskor till duschandet efter träningspass

Bokstäverna är som tidigare ritade med bokstavsmallen, på självhäftande plast.

Bokstavsmall i metall

Den "snälla" tvålen använder jag även hemma och har hittills plågat mig själv med det stooora omaket att vända mig om och böja mig ner, för att ta lite tvål från den stora pumpflaskan i duschen. Vaaansinnigt jobbigt ;) så jag ville ha en flaska även på handfatet. Fast nej, orsaken till det är för att den vanliga tvålen är väldigt parfymerad och då vill jag erbjuda ett alternativ för vänner som är lite känsliga för sånt, och kanske inte har som första tanke att leta efter mildare alternativ i duschen...

Och pumpen är märkt, FE...

Tvål för ansiktet, för mitt FEJS

...JS

Just precis, FEJS! :) Flaskan är liksom för liten för att få plats med hela ordet Ansikte.

Tvål för ansiktet, för mitt FEJS

För att matcha detta fick den andra tvålen som jag tidigare bokstaverat TVÅL på, ytterligare en märkningen, nämligen HAND.

Så Fejs och Hand, glasklart, eller hur? :)

Tvål för fejs och hand

Glad påskig present och glada apor

$
0
0
Mottagaren av denna lilla present, en minipapperspåse med lite fluff och lite piff, blev glad. Och glada är ju också färgerna. Ja det var nog inte färgerna eller fluffet som mottagaren blev glad av, utan prasslet som gömde sig under silkespappret :)

Minipapperspåse som presentförpackning


Glada och underbart söta är också dessa apor. Kan någon säga annat än att detta är VÄRLDENS underbaraste tyg?! Som jag inte alls behöver och inte riktigt vet än vad jag ska göra med, så jag lyckades i alla fall säga ett liiitet nej till mig själv och bara köpa en meter av stuvbiten som var på totalt ca tre meter.

Underbat söta apor på färgglatt tyg

Gardinsaga 3 - blus, och nygräddade pärlor

$
0
0
Man kan göra mycket av gardiner, de kan förvandlas till nåt de aldrig nånsin trodde att de skulle kunna bli, som i en saga. Tidigare Sagor handlar om Gardin som blev kudde och Gardintyg som blev väska och nu är det alltså dags för en ny saga.

Här har vi då en gardinlängd inköpt för ca trettio kronor, mycket tyg för liten peng. Och passande material för ett litet experiment, jag behövde nåt skräptyg så att det inte gjorde nåt om jag skulle misslyckas.

Gardinlängd att sy kläder och annat av

Fast så värst litet var egentligen inte experimentet... Jag skulle ge mig på att sy en blus, och sybeskrivningen råkade vara... på tyska.

Testade så klart Den Berömda Översättningstjänsten:
"Kantbandet fastnat räta mot räta med 1 cm söm bredd på klippkanten och quiltning". Ser väl hyfsat ok ut vid första anblicken men "klippkanten" har 1,5 cm sömsmån och inte 1 så exakt var kantbandet skulle placeras var ju lite diffust.

Resten av meningen blev "Bland de bästa företagen gör kantbandet med 1,5 cm. Skär smala sömsmåner, skär kurvorna". Glasklart, eller hur ;) Nä, jag kan ju avslöja att jag hade vissa... problem att lokalisera "de bästa företagen" på tyget :) Min tolkning utifrån bilden och kunskap om kläder var att kantbandet skulle sticka ut 1,5 cm på varje sida, för att vikas in. Vid det bästa företagen ;)

Sybeskrivning på tyska


En annan ingrediens i projektet förutom gardin var ett gammalt armband som fick sätta livet till. Inte använt på många år och gummibandet rejält uttöjt. Hoppsan, det "råkade" visst gå av :)

Armband i bitar, fört återanvädning


Jag behövde nåt piff till slutfasen av projektet och bakade ett par pärlor av cernitlera, och tryckte in några delar från armbandet innan gräddning. Mitt allra första projekt med lera för övrigt, men nu är ju paketet öppnat så jag måste väl komma på nåt mer att göra innan leran torkar.

Gjort pärlor av cernitlera


Och här är då Gardinen i sin nya form :) Och jag är redo för en repris, att sy en till men i ett mer "normalt" tyg, och sen kanske en långärmad variant, och sen... Ja det här gav mersmak :)

Och så måste jag ju fundera på vad jag ska göra med resten av gardinen, kanske en tygkassen, det var ju alllldeles för länge sen ;) Men framför allt så vill jag komma på nåt sätt att använda delen med öljetterna! Några förslag?

Blus sydd av gardinlängd

Mobilfodral med broderi

$
0
0

Jag har sytt ytterligare ett mobilfodral, ett "tandemfodral" :) Alltså ett fodral för två mobiler, den privata och jobbmobilen. Och en lång snodd så att den kan hängas runt halsen, för det är ju så, att när man ska t.ex på möten så har man ju en hel del annat att bära på såsom dator, block & penna och inte minst kaffekopp. Ja då är det ju skönt att inte dessutom behöva bära på mobilerna.

Nysytt broderat mobilfodral

Och äntligen kom jag till skott och broderade lite, som jag tänkt i evigheter (typ ett par år) att jag vill göra, för att det är så fint (när andra gör det i alla fall). Det har bara verkat lite pillrigt och tidsödande och inte heller direkt passat ihop med nåt projekt som jag gjort. Eller vänta nu, jag har ju faktiskt broderat förut, på överdraget till högtalaren. Hmmm, och på en konservburk fast nä, det var väl inte riktigt broderi direkt.

Paisleybroderi på mobilfodral

Jag hittade ett fint mönster på nätet, på en tapet eller vad det var, och gjorde nån sorts avritning med lite egen stil. Rev sen ut lappen och måttade in på tyget. Ritade in den yttersta linjen på tyget och broderade sen, lite sådär på ett ungefär som jag ritat. Har funderat på att sy på lite pärlor också men jag har sytt fodralet vändbart och då skulle pärlorna kanske skada glaset, om jag vände broderiet till insidan.

Broderimönster skiss

Snodden har jag virkat. Först en låååång rad med luftmaskor och sen en smygmaska i varje. I ändarna har jag satt lite pärlor från nåt gammalt armband legat i pärlförrådet ett antal år.

Halssnodd till mobilfodral

Snodden är fäst i öglor som jag satt i kanterna men det gick visst inte så bra... Jag använde ett sånt där band som sitter i nya kläder och som jag alltid brukar klippa loss och spara men hoppsan, det lossnade visst på ena sidan. Nu får jag fundera ut nåt sätt att lösa problemet.

Fästögla för halssnodd har lossnat

En tygkasse till, lite rymligare

$
0
0

Jag behöver avverka lite tyg, så att jag får köpa nytt :) och då kändes det helt rätt att sy ytterligare en tygkasse. Jag tycker att det är praktiskt att ha en tygkasse i handväskan, och vill ha lite olika beroende på säsong mm. Det kan med andra ord inte bli för många :)

De jag sytt tidigare har varit olika varianter på en rak platt kasse men nu blev det en större modell, med botten, efter en idé som jag hittade i nån blogg. Jag mäter storleken i antal kuddar man kan stoppa i :) och i de tidigare kassarna går det ner en prydnadskudde och i den här nya ryms det två.

Nysydd större tygkasse

Även den här är hopvikbar men hålls ihop med en "tyglapp" (eller vad ska man använda för ord?!) istället för resårögla som de platta kassarna har. Den är sydd i lite kraftigare tyg än de föregående kassarna så den blir inte lika kompakt när den rullas ihop, och så blir den mer som en "riktig" väska eller bag.

Tygkassen hoprullad

Tyglappen fungerar också som stängningsanordning, som är bra att ha eftersom öppningen är väldigt stor.

Tygkassens stängningsfunktion

Knappt igenkännbara knappar

$
0
0

Jag brukar kika på Tradera då och då för att se om jag kan hitta nåt trevligt pysselmaterial och nyligen så fick jag napp på lite knappar.

Men jag måste ha blivit lite fartblind. Fylld av lycka över att fynda lite knappar så tittade jag nog inte så noga på bilderna, och läste kanske inte alls texten... När knapparna dök upp i posten fick jag en smärre chock över hur STORA de var, över 2 cm, och hur extremt gula de gula var och hur väldigt beige de beige var. Jag hade liksom tänkt mig "normalstora" knappar på drygt 1 cm, och knappar som inte var riktigt vita utan en aning offwhite, respektive nån fin pastellgul färg.

Det här var vad jag packade upp.

Stora knappar med stark färg

Vilket egentligen visade sig vara helt i sin ordning märke jag när jag kikade på annonsen igen. Färgerna stämde rätt bra och det stod klart och tydligt att knapparna var 25 och 22 mm.

Men jag beslutade mig för att sätta in en åtgärd. Så stora knappar är ju liksom rena rama taveldukarna så möjligheterna var många. Måla, självhäftande plast, klä med tyg eller som de nu blev, klistra på servett. Det blev ett väldans petande med tandpetare i hålen, kan vara bra att veta, för de ville liksom "växa igen" hela tiden.

Med decoupage så ska ju underlaget helst vara vitt eller annan ljus färg så den starka gula färgen var ju lite klurig att hantera. Det fick bli en randig servett, så det gula blev som extra ränder liksom. Tunt papper och lim är ju inte det mest slitstarka så klart så knapparna kommer att få användas till nån sorts dekoration, inte som vanliga fungerande knappar i nåt plagg.

Eller jo, det går ju alltid att tvätta bort servetten och klä knapparna med tyg istället :)

Knappar med decoupage


3x90+66, blir... en söm! :) Lite lek med vingnål

$
0
0
Jag säger bara, värd att vänta på. Jag fick fråga några gånger i Symaskinsaffären innan jag fick tag på den, vingnålen. Idén hittade jag i ett gammalt tidningsklipp från 1998! som jag fick syn på när jag letade i mina skåp och lådor efter nåt virkmönster.

Här en liten jämförelse med en vanlig 70-nål, då kanske ni börjar förstå. Vingnålen skapar magi.

Och jag säger bara, håll händerna borta! Det här monstret vill ni inte råka sy er i fingret med...

Vingnål och vanlig symaskinsnål i jämförelse

Jag har haft nålen ett tag men bara sytt lite testlappar för att prova ut vilka sömmar som lämpar sig att använda, men nu har jag sytt mitt första riktiga projekt. En liten grej bara.

Förutom stygnval så är tyget också viktigt, ju glesare desto större effekt tror jag. Jag har sytt i vanlig lakansväv nu men nästa steg blir att testa med linne, och kanske nån kontrasterande färg på tråden.

Här på min testlapp kan ni se svaret på ekvationen 90 90 90 66 :) en stygnkombination som jag programmerat in. Längst till höger brevid '85', som är korsstygn, har jag som liten jämförelse sytt 85:an med vanligt nål, lite skillnad va :)

Exempel på sömmar med vingnål

Jag har klippt av de sista resterna av en risig "garderobsblomma" och satt dem i vatten för att de ska rota sig. Ja, det funkar faktiskt utmärkt och om man vill så kan grenarna stå i vatten flera månader, tills man orkar ta tag i det och sätta igång och plantera... Men som säger sig självt så kan jag ju inte ha skruttburken stående så här i flera månader.

Blomskott i skruttig glasburk

Projektet som jag sydde nu är ett "rör" för att kamouflera den fula "vasen", som alltså är en skruttig glasburk, som jag inte ens orkat rengöra efter senaste rotningsprojektet...

Projekt med vingnålen

För att slippa se eländet, eller för att burken ska förstå vilket viktigt jobb den gör :) så har "vasen" nu alltså fått lite kläder.

Skruttig glasburk med överdrag

VÄLKOMMEN du prickiga Prymadonna!!!

$
0
0
I torsdags dök plötsligt en tanke upp i mitt huvud. "Provdocka, dags att köpa provdocka!!!". Snabbt som vinden kikade jag in på Tradera och hittade en men tänkte att nja 1100, inte superbilligt direkt för begagnat, jag kollar på nya istället. Och se där minsann, det är rea runt om i butikerna! (I fredags när jag köpte min så dök det faktiskt upp en ny för 1000 kr på Tradera också, sen vet man ju inte var priset stannar om det blir budgivning).

Genom mitt letande lärde jag mig att det ju finns en massa olika modeller. T.ex Prymadonna som är ruskigt mycket snyggare med svartvitprickigt tyg än gammaldags vinrött som Diana har. Fast just det kanske en del föredrar, för att det är "originalet". Diana å andra sidan har snyggare form på underdelen, är kortare helt enkelt tror jag. Men det som avgjorde var Prymadonnas former totalt sett. Och så prickarna så klart :)

Prymadonna provdocka i helfigur

Hon kostade 1590 på Ohlssons tyger istället för ordinarie 2200. Jag hittade billigare i en annan webbutik, dock inte Prymadonna, och jag ville gärna köpa i en vanlig fysisk butik så det fick kosta ett par hundralappar extra. Väl investerat eftersom jag då undvek ett felköp som jag tror att Diana skulle ha varit, hon är helt ok men inte riktigt jag.

Jag har nu ställt in reglage och höjd till nåt som jag tror är jag fast hmmm, höftpartiet ser lite bulligt ut. Det som slår mig när jag tittar på henne är att, jisses vilken jätte, så lång. Sen går jag fram och mäter igen, axel mot axel, och jodå, det är ju "jag" som står där :) Lite större fötter kanske ;) och dubbelt så många. Inte så fina, måste nog göra nåt åt dem.

Och den där tanken som dök upp i huvudet i veckan, jag tror det var Prymadonna själv som talade till mig :)

Prymadonna prickig provdocka

Vad 17 kunde det vara? Jo 18! Plus ett sugrör. Plastpåselände...

$
0
0
Hade problem i våras med en kökslåda som inte gick att stänga, den liksom studsade ut igen varje gång jag försökte. Det var bara att se sig besegrad, jag var tvungen att lyfta ut hela lådan för att se om nåt trillat ner bakom.

Jag stack in handen och greppade ett par plastpåsar, såna som man tar när man köper grönsaker. Aha! Jag brukar spara några såna längst in i lådan, men jag ser till att inte har för många. Köper jag bara en eller två t.ex tomater eller gula lökar så brukar jag inte ens ta nån påse.

När jag nu fått fram de där två påsarna så böjde jag mig ner för att se om det var nån kvar. Det finns stunder, när man bara måste skratta högt för sig själv. Den som inte hade skrattat här måste ha väldigt ont i magen eller nåt. Där inne låg fler påsar. Massssor med påsar! Plockade ut några, några till, några till... Räknade, till 17!!! Och så var det en kvar, och ett sugrör :) Måste vara sugröret som gjorde att lådan inte gick att stänga va? ;)

Nu under semestern har jag tagit tag i några måste-projekt, som t.ex att Gräva i Garderoben. Fynd? Tjaa, en och annan plaskasse kanske? Men, lite plastkassar är väl normalt, det har väl alla? Bestämde mig för att rensa ut lite och lämna till återvinningen, och började räkna för skojs skull. Slutade räkna vid 100... När jag skulle stoppa ner alla i återvinningscontainern fick jag panik, kassar kan ju faktiskt vara bra till diverse pyssel! Smugglade undan 4-5 stycken... :) Om jag redan hade sparat några hemma? Nämen! Jo... Två sorter är tillåtna, extremt stora och de i hårdare plast, en sån har t.ex fått börja tjänstgöra som garnkasse.

Återvinning av plastkassar

Kassarna jag slängde hade ju nästan antikvitetsvärde :) hittade kvitton i ett par, med datum från 2008 och 2010. Numera är jag rätt bra på att nobba plastkassar i butikerna, för nu har jag ju alltid nån av mina tygkassar i beredskap. Den stora shoppingkassen som jag sydde senast kom t.ex väl till pass nyligen för att transportera hem ett 12-pack med toapapper. Det kanske ska bli mitt nya sätt att mäta storlek på kassarna, toarullar istället för kuddar :)

Stora tygkassen rymmer storpack toapapper

Underkjolar och resårvarianter

$
0
0
Alla kjolar och klänningar man köper är ju i princip genomskinliga tycker jag, men man orkar ju inte sy i foder i alla så jag har sytt ett par underkjolar istället.

Efter att jag sytt en underkjol i "normal" längd så blev det en "tarm"över längs kanten av tyget, och jag kom på att den var lagom för att sy en kortare kjol av. En mycket smart idé, eller... Den blev precis lagom längd, det var bara det där med att den var klippt längs kanten, och tyget var elastiskt, på andra ledden :)

Men det gör inget, kjolen har rätt bra vidd och är ju rätt kort så stretch behövs ändå inte. Fast elastisk är den ju iofs, på längden... Så skulle jag nu tycka att underkjolen är lite kort så kan jag ju alltid dra lite i den ;)

Sytt kort underkjol

Jag testade olika varianter av midjeresår på de två kjolarna. På den längre sydde jag en kanal med inträdd resår och på den korta testade jag för första gången fastsydd resår, så som det väl "ska" göras, om man tittar på köpta underkjolar.

Olika sätt för resår i midjan

För att få jämn rynkning hela vägen på kjolen med påsydd resår så sydde jag från mitten och utåt, för att undvika att det skulle bli helt platt i början där man inte kan få ett ordentligt grepp.

Sytt på resår från mitten och utåt

En rosa kjol i lite linneaktigt tyg har hängt i garderoben i flera år utan att användas så den fick ett alldeles eget foder som tröst :)

Här på bilden har jag lagt ett rött papper under för att visa hur tunt tyget är, så gissa hur genomskinlig kjolen blir i motljus... Man skulle lika gärna kunna gå utan :)

Kjol utan foder

Resultat med foder i kjolen. Klart nöjd och den har använts flitigt i sommar.

Kjol med foder

Sytt dörrstopp

$
0
0
Jag blir så glad när jag hittar en anledning att sy eller pyssla nåt som jag varit sugen på länge. Dörrstopp är en sån sak, efter mönster i en tidning som jag köpte på Syfestivalen förra året. Äntligen har jag identifierat en Behövande, som fick dörrstoppen i födelsedagspresent.

Sydd dörrstopp

Den ska fyllas med sand och enligt beskrivningen så ska man fylla den och sen sy ihop. Dumt tyckte jag, man kan ju vilja tvätta den, så jag sydde ett blixtlås i botten. Jag tycker att det borde vara bättre att ha sanden i en plastpåse som man stoppar i, så slipper man blöt sand, och kan som sagt tvätta fodralet när man känner för det.

Undersida på sydd dörrstopp

Här står dörrstoppen på plats, fyll med... bubbelplast :) Ja jag har liksom inte tillgång till sand (kan ju knappast norpa i nån park eller på nån lekplats här i stan...) och jag ville inte riskera att åka fast för övervikt på bussen ;) Jag överlät helt enkelt till mottagaren, som jag visste har god tillgång till sand, att själv fixa den detaljen.

Dörrstopp in action
Viewing all 97 articles
Browse latest View live